Prednáška s talianskym šéfkuchárom Vincenzom Miele

Prednáška s talianskym šéfkuchárom Vincenzom Miele

Dňa 9. mája 2017 sa v priestoroch ŠD Nitra uskutočnila odborná prednáška s talianskym šéfkuchárom Vincenzom Mielem, ktorú zorganizovali pracovníci KMKaT. Vincenzo Miele je úspešný kuchár a podnikateľ – majiteľ dvoch reštauračných zariadení v Bratislave, orientovaných na taliansku kuchyňu.

Prednášky sa zúčastnili najmä študenti a pedagógovia katedry.

Vincenzo Miele vysvetlil študentom ako vybudovať na Slovenku úspešnú reštauráciu, ako udržať postavenie na trhu a prezentoval taliansku kuchyňu v praxi. Okrem zaujímavej prednášky o možnostiach podnikania v gastronómii poukázal aj na spôsoby propagácie talianskej kuchyne prostredníctvom svojej školy varenia, ktorú pravidelne organizuje v obchodnom centre Polus City v Bratislave. Objasnil základy talianskej kuchyne, ako si vyrobiť domáce talianske cestoviny a ako by sa malo správne pripravovať „talianske národné jedlo“ pizza. Tiež poukázal na legislatívne problémy, ktoré dnes podnikanie v gastronomickom prostredí na Slovensku do veľkej miery komplikujú.

 Po prednáške nasledovala diskusia. Otázky kládli nielen študenti, ale aj hosť sa snažil zistiť, prečo dnešná generácia mladých ľudí odchádza za rovnakou prácou do zahraničia. Na základe nepriamych otázok sa snažil naviesť študentov na problém s pracovnými silami na Slovensku. Na základe vlastných skúseností z praxe poukázal na to, že v súčasnosti je veľmi ťažké nájsť spoľahlivého zamestnanca. Zdôraznil, že aj majitelia prevádzok musia poskytnúť zamestnancom adekvátne podmienky na prácu. Vincenzo Miele vysvetlil študentom, že práca v reštauračnom priemysle na Slovensku je aktuálne platovo porovnateľná so zahraničím a snažil sa študentov motivovať, aby dali prednosť uplatneniu v domácom prostredí. 

Kontakt:

KMKaT FF UKF v Nitre
Štefánikova 67
949 74 Nitra
E-mail: lucia.urbanova@ukf.sk

Súbory na stiahnutie