HRBKOVÁ, A.: Jak se fotografuje jídlo. Nafoťte si vlastní kuchařku, 2019, 160 s.

HRBKOVÁ, A.: Jak se fotografuje jídlo. Nafoťte si vlastní kuchařku, 2019, 160 s.

„Jak se fotografuje jídlo. Nafoťte si vlastní kuchařku“ – je zaujímavá kniha zo sveta foodstylingu, ktorej autorkou je popredná česká fotografka jedla, Alena Hrbková. Určená je ako pre začiatočníkov, milovníkov dobrého jedla, ktorí sa túžia zdokonaliť v tvorbe bezchybných fotografií, tak aj pre študentov fotografie, blogerov či pokročilejších fotografov. Hoci kniha obsahuje mnoho technických informácií, písaná je veľmi zrozumiteľne a prehľadne a určite si zaslúži prívlastok dokonale návodná. Čitateľovi ponúka všetky podstatné informácie potrebné pri fotografovaní jedla, od technického vybavenia, cez vytváranie atmosféry až po praktické vychytávky. Autorka sa riadi heslom: „Spojiť dobré jídlo a dokonalou fotografii je umění“ a toto posolstvo sa snaží odovzdať aj čitateľovi a otvoriť mu dvere do čarovného sveta gastronómie. 
Kniha je rozdelená do troch chronologicky za sebou idúcich častí. Prvá kapitola sa venuje základom techniky, ktorej sa čitateľ nevyhne. Dozvie sa tu, že na vytvorenie dokonalej fotografie je potrebné zvoliť ako správny objektív, tak aj správne hodnoty expozičného trojuholníka – clona, čas a ISO. Autorka na konkrétnych príkladoch veľmi pekne ukazuje, ako zmena jednej z hodnôt expozičného trojuholníka dokáže zmeniť výslednú fotografiu a vniesť do nej život. Ďalej sa v tejto stati čitateľ dozvedá, aké dôležité je správne ostrenie a aké svetlo je pre food fotografiu najvhodnejšie. 
Druhá kapitola sa zameriava na uhol pohľadu, ktorý je pre vytvorenie atmosféry rovnako dôležitý, ako zvládnutá technika. Dozviete sa, kedy fotiť zhora, spredu alebo zboku a ako dokážu premyslené detaily dodať fotke napríklad dojem hĺbky.
Obsah tretej kapitoly je o foodstylingu. Tu sa čitateľ dozvie, prečo niektoré fotky prehliadneme a iné upútajú našu pozornosť. Autorka kladie veľký dôraz na detaily a prízvukuje, že na styling je potrebné vyhradiť si dostatok času a nič neuponáhľať, pretože pri fotografii jedla, ako jedinej, je potrebné vyvolať chuť. 
Podstatou tejto publikácie je ukázať čitateľovi, že food fotografia nie je len o príprave jedla a jeho vyfotení, ale ide o kombináciu krokov, ktorá má za výsledok, že konečná fotografia pôsobí profesionálne, vyvoláva emóciu a dá sa považovať za výtvarné dielo. K pozitívam tiež radím, že kniha pozostáva z množstva vzorových fotografií s radami, kde sa autorka snaží ukázať ako svetlo, hodnota expozičného trojuholníka alebo uhol, z ktorého fotíte, dokáže ovplyvniť výslednú food fotografiu. Celá kniha je tiež dopĺňaná autorkinými skúsenosťami, radami, tipmi a vychytávkami.
 

Kontakt:

PhDr. Roman Zima, PhD.
KMKaT, FF UKF v Nitre
Štefánikova 67
949 74 Nitra
E-mail: rzima@ukf.sk

Súbory na stiahnutie