Tolerancia k cudzím kultúram aj vďaka nám…

Keď sa stretnú dva skvelé nápady môže vzniknúť úžasná vec. Dôkazom toho je existencia Občianskeho združenia Mareena a nitrianskeho konceptu gastronomického Nitra Mi Chutí. Na jednej strane dva rozličné projekty, na strane druhej spoločný cieľ.
OZ Mareena sa snaží, aby sa Slovensko stalo bezpečným a dôstojným domovom pre všetkých bez ohľadu na národnosť, etnickú a náboženskú príslušnosť. Jeho cieľom je poskytnúť príležitosti pre aktívne začlenenie sa cudzincov do slovenskej spoločnosti, podporiť miestnu komunitu Slovákov a cudzincov v nadväzovaní vzťahov a zvýšiť povedomie verejnosti o témach rozmanitosti, migrácie a integrácie. Kampaňou „#plnézuby“ poukazuje na cudzie kuchyne ako súčasť našich dní. A keďže jedlo ľudí spája, snaží sa toleranciu budovať „cez žalúdok“. „Cudzincov máme plné zuby a je nám to po chuti!“ Naše mestá sú plné obľúbených podnikov s kuchyňami z celého sveta, bez ktorých si to tu už často ani nevieme predstaviť. Kampaň spustilo združenie 20. júna, kedy sme si pripomenuli Svetový deň utečencov. Počas tohto dňa chcelo ukázať, že napriek tomu, čo sa o utečencoch a cudzincoch často hovorí, dá sa to aj inak. Hlavnou ideou projektu sa stala myšlienka: „namiesto vedľa seba môžeme žiť spolu a zobrať si niečo z inej kultúry neznamená stratiť tú svoju“.
Nitra Mi Chutí je projektom mladých ľudí, ktorí spojili lásku k jedlu a lásku k Nitre a vďaka tímu gurmánov, recenzentov a gastronomických odborníkov prispievajú ku kvalite gastronomických prevádzok v meste.
A čo majú tieto dva projekty spoločné? PhDr. Romana Zimu, PhD. (Katedra manažmentu kultúry a turizmu FF UKF v Nitre) – zakladateľa projektu Nitra Mi Chutí, PhDr. Katarínu Kompasovú, PhD. (Katedra manažmentu kultúry a turizmu FF UKF v Nitre) – recenzentku a autorku článkov v projekte Nitra Mi Chutí a Mgr. Miriamu Bošelovú, PhD. (Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre) ako koordinátorku dobrovoľníkov a komunitných aktivít OZ Mareena v Nitre.
V súlade s kampaňou #plnézuby prišlo 18. júla 2019 OZ Mareena v gescii Miriam Bošelovej s nápadom zorganizovať netradičnú „IRACKÚ POP-UP“ večeru. Ide o aktuálny trend v zážitkovej gastronómii, kde v popredí je príbeh a netradičné miesto. Je to večera, ktorá sa objaví len v jeden deň na vopred neznámom mieste, neznámom čase, s utajeným menu a úplne cudzími ľuďmi. Všetky informácie sa ľudia dozvedia až v deň konania večere SMSkou a menu dokonca až priamo na mieste. Na takejto večeri sa ocitli aj Roman Zima a Katarína Kompasová, v zastúpení konceptu Nitra Mi Chutí a Katedry manažmentu kultúry a turizmu FF UKF v Nitre. Okrem edukačného a profesijného významu prinieslo podujatie netradičný gurmánsky zážitok v podobe irackých špecialít a atmosféry, ktorú vytvorila iracká rodina na čele so srdečnou Maryam a komunita milých a priateľských ľudí. A ako zhodnotili podujatie jej účastníci? „Ani sme netušili koľko chutí v sebe spája taká SAMBUSA. Predjedlo v podobe taštičiek plnených plnkou so zemiakov, hovädzieho mäsa, cibule, zeleného petržlenu a zmesi korenia. Prekvapilo nás aj hlavné jedlo, kombinácia jedál BIRYANI (ryža s kuracím mäsom, arašidmi, hrozienkami a cibuľou) a DOLMA (zakrúcaný hroznový list plnený zmesou z hovädzieho mäsa, ryže a paradajkovo-cibuľovej omáčky) párované 2 druhmi šalátov – JAJEEK (uhorka s bielym jogurtom a cesnakom) a DŽANŽIR (listový šalát s paradajkami a šampiňónmi). Avšak kulinársky zážitok vyvrcholil fantastickou domácou BAKLAVOU, ktorej lahodnú sladkú chuť baklavového sirupu „vyšperkovala“ pražená slaná pistácia.“
Nadväzujúc na úspech tohto podujatia zorganizovalo OZ Mareena 26. 9. 2019 svoje druhé podujatie, avšak tentoraz v štýle Folkekøkken. Ide o dánsky koncept komunitného stolovania, pri ktorom sa stretávajú rozličné kultúry a príbehy. Doslova „kuchyňa ľudí“ ponúka viac ako len klasické spoločné stolovanie. Vytvára priestor umožňujúci stretávanie ľudí z odlišných kútov sveta, každého veku, náboženstva, či národnosti. Aj v tomto prípade všetkých spája ako inak – dobré jedlo. Aj tentoraz sa podujatie konalo v priestoroch nitrianskeho Hideparku, ktorý je na takýto typ večere vhodne uspôsobený. Takže vďaka Mareena a reštaurácii Swagatam Indian Restaurant Nitra sme spolu so skupinou milých a priateľských ľudí opäť zasadli k jednému stolu a preniesli sa, aspoň symbolicky, do Indie.
Prostredníctvom chutného jedla, ktoré nám pripravil Nithin s priateľmi z Indie, sme mali jedinečnú príležitosť spoznať nielen čaro tejto krajiny, ale aj láskavosť a priateľskosť jej obyvateľov. Chute Indie sme pocítili už pri prvom súste. Keďže v porovnaní so slovenskou gastronómiou išlo o jedlá svojrázne a korenisté, exotika nás hriala už pri samotnej chuti šafránu, kurkumy, koriandru, kardamonu a hlavne chilli. V pripravenom menu dominovali silne korenené CHICKEN TIKKA a CHICKEN TIKKA MASALA, ktoré sú pre túto kuchyňu typické. Aj keď pre mnohých možno dosť pikantné, s chutnou jazmínovou ryžou, tradičným indickým chlebom NAAN či krehkou PAPADAM oblátkou s ľanovými semiačkami chutili skvele. Večeru dopĺňali aj chutné vegetariánske jedlá ako MIX VEG a DAAL TADKA, ktorých základ tvorili strukoviny. Táto úžasná večera v nás zanechala naozaj „horúci“ dojem aj napriek tomu, že išlo o chladnejší jesenný večer a je jasné, že India má svoje čaro aj „na tanieri“.
Účelom podujatí bolo vytvoriť priestor, ktorý vytvára priateľské prostredie spájajúce Slovákov s cudzincami. A práve jedlo je možným pojítkom, ktoré zbližuje nielen jednotlivcov samotných ale i odlišné kultúry.
Kontakt:
PhDr. Katarína Kompasová, PhD.
KMKaT, FF UKF v Nitre
Štefánikova 67
949 74 Nitra
E-mail: kkompasova@ukf.sk