Svetový deň cestovného ruchu opäť na pôde FF UKF v NITRE

Svetový deň cestovného ruchu patrí medzi už niekoľko rokov medzi obľúbené a stabilné podujatia organizované Ústavom manažmentu kultúry a turizmu, kulturológie a etnológie FF UKF v Nitre. Každý rok je pri príležitosti World Tourism Day vyhlásená nosná idea, ktorá zastrešuje aktuálne najväčšie výzvy a otázky v sektore turizmu. Rok 2024 sa niesol v znamení témy „Tourism and Peace“, teda turizmus ako nástroj pre podporu mierového spolunažívania medzi národmi. Na pôde FF UKF bol Svetový deň cestovného ruchu organizovaný premiérovo v spoločenských priestoroch na Štefánikovej dňa 10. októbra 2024. Odborným garantom podujatia je už niekoľko rokov PhDr. Roman Zima, PhD. moderátorsky sa podujatia ujali študentky 2. ročníka Bc. stupňa štúdia riadenia kultúry a turizmu, Sára Alexandra Cagáňová a Nikola Balková.

Podujatie v mene riaditeľa ústavu prof. PhDr. B. Michalíka, PhD. otvorila PhDr. Michala Fúsková, PhD. Prvým hosťom SDCR bola Alica Bánszka, head-roasterka pražiarne a kaviarní pod značkou Rebelbean (CZ). Opísala svoju životnú dráhu, od prvého espressa až po rôzne kaviarne a prevádzky, v ktorých pôsobila. Popísala priebeh svetových barmanských súťaží a priblížila rôzne cesty, ktoré ju zaviedli až do Kolumbie na kávové plantáže. Nevyhla sa ani témam ako je priaznivé pracovné prostredie, pracovné vyhorenie, postavenie žien v kolektíve či opätovné získanie nadšenia a radosti z práce v segmente gastronómie. Súčasťou jej prezentácie boli aj ukážky káv pražených v priestoroch Rebelbean (CZ).
Ďalším prezentujúcim bola Zuzana Remišová, cestovateľka, spisovateľka a autorka podcastu ROAD TRIP, ktorá spolu s manželom a deťmi dokumentuje svoj život a cestovanie na profile _overlandvan_ . Zuzana veľmi pútavým spôsobom oslovila prítomných študentov a študentky s príbehmi z ciest po Mongolsku, Rusku, Turkménsku či Pakistane. Priblížila, aké výhody a nevýhody prináša cestovanie v obytnom vozidle, upriamila pozornosť aj na rozdiely v spôsobe života jednotlivých etník a tiež poukázala na to, ako je možné pokračovať v realizácii záľub aj po založení rodiny a narodení detí. Študentom tiež priblížila ako vznikajú nadväzujúce produkty takýchto ciest, ako sú fotografie, filmy či popularizačné publikácie.
Tretím hosťom bol barman Ladislav Fajin. Svojim spontánnym prejavom si ihneď získal sympatie publika. Popísal svoju cestu od štúdia na Hotelovej akadémii Ľ. Wintera v Piešťanoch, cez prvé barmanské skúsenosti v Urban House Bratislava až po veľmi náročnú prácu v Mirror Coctail Bar (Hotel Carlton) Bratislava. Študentom priblížil, čo všetko obnáša barmanská práca, ako je možné vďaka nej získať množstvo pracovných kontaktov, cenné skúsenosti aj veľa precestovať. Priblížil aj zákulisie práce v jednom z najlepších barov na Slovensku a tiež naznačil perspektívy jeho ďalšej činnosti na pozícii ambasadora značky Jameson.
Záverečnou bodkou za tohtoročným Svetovým dňom cestovného ruchu bola beseda s Karolom Stýblom, prevádzkovým riaditeľom spoločnosti LYRA. Napriek nespornému úspechu, ktorý LYRA na slovenskom aj zahraničnom trhu zaznamenáva, je Karol Stýblo stále veľmi skromným, bezprostredným a srdečným človekom, ktorý študentom odpovedal na všetky zvedavé otázky. Dotkol sa dôležitých tém ako je spoločenská zodpovednosť a udržateľnosť firiem, problémy s ekológiou obalov, globálne problémy s pestovaním kakaa, rovnosť príležitostí, inklúzia marginalizovaných skupín, vzdelávanie budúcich generácií a hodnotové ukotvenie podnikov. V stručnosti popísal aj víziu LYRA PARKu v Ivanke pri Nitre a publikum potešil aj ochutnávkou najnovšej série čokolád z dielne LYRA.

Počas konania SDCR mali študenti tiež možnosť osviežiť sa výbornou kávou a občerstvením z fakultného Buffetu. Všetci prezentujúci priniesli cenné príspevky, priblížili neľahké cesty k úspechu, zdôraznili dôležitosť neustáleho procesu učenia sa, školenia a doplnkového vzdelávania. Poukázali tiež na to, že v rôznych oblastiach turizmu, či už je to gastronómia, nomádstvo alebo marketing, zaznievajú čoraz výraznejšie apely na socio-kultúrnu a environmentálnu vyváženosť, ktorá spolu s digitálnymi technológiami bude určovať smerovanie turizmu v najbližších rokoch.

Autorka textu: PhDr. Michala Fúsková, PhD.
Autor fotografií: Nikita Grachev